Hooked on the Fly
Contactgegevens

Hooked on the Fly
Galjoen 10-46
8243 MH Lelystad

mobielnummer: +31 (0)6 - 38 914 088

info@hookedonthefly.nl

Wat betekent dat nou?
In de vliegvisserij worden er ontzettend veel kreten en afkortingen gebruikt waarvan je soms denkt, wat betekent dat nou? Wellicht dat onderstaande lijst je een eindje op weg kan helpen.

Zijn we wat vergeten of heb je een suggestie?
info@hookedonthefly.nl

A.F.T.M.A.
American Fishing Tackle Manufacturers Association (Classificering van types/zwaarte vliegenlijn maar ook hengels en reels). Grofweg geeft de AFTMA maat van een lijn aan hoeveel grains (eenheden kunstof) er zitten in de eerste 30 voet van de lijn. Zitten er bijvoorbeeld 150 grains in de eerste 30 voet van een lijn dan is de lijn een gewichtsklasse AFTMA #5. Immers 150 : 30 = 5. Bij een hengel wordt er vaak gesproken over een AFTMA bereik. Zo kan een hengel #5/6 zowel een #5 lijn als een #6 lijn werpen.Deze aanduiding vindt je ook bij Reels terug, bijvoorbeeld #4 -#7.

A.P.G.A.I.
Advanced Professional Game Angling Instructors (Instructeurs certificering)

Backing
Backing is een soort volg lijn die veel weg heeft van dun (maar sterk) touw. Deze backing wordt op de reel vastgezet voordat de vliegvislijn bevestigd wordt. Mocht bij het drillen van een zware vis de gehele vliegvislijn uit de reel getrokken worden dan heeft men de volg lijn nog als back up, vandaag de term backing. Backing wordt vaak aangeduid in treksterkte zoals 20 lbs (pond) of 30 lbs.

Bag Limit
Aanduiding hoeveel vis men mag meenemen vanuit een stuk water waar gevist wordt.

Braided Leader Loop
Een gevlochten lus die over de vliegenlijn geschoven wordt waarna het vastgezet wordt met bijvoorbeeld een druppel twee seconden lijm. Hier kan vervolgens een leader aangezet worden

B.W.O.
Blue Winged Olive (vlieg).

Caddis
Type droge vlieg die veelal gebruikt wordt op forel, vlagzalm of voorn.

Catch & Release
Vrij vertaald betekent het vangen en weer terug zetten. Dit is een term die veel gebruikt wordt binnen de vliegvisserij als je op een bepaald water de vis verplicht terug met zetten.

C.D.C.
Cul de Canard (eenden kont veertjes)

C.D.C.C.
Cul de Canard Caddis

Damselfly
Een Damselfly (subsoort Zygoptera) is een insect in de Odonata familie. Damselflies lijken veel op libelles maar bij volwassene Damselflies zie je de vleugels paralell en langs het lichaam staan in rust. Verder zijn de voor- en achtervleugels bij Damselflies nagenoeg gelijk qua vorm terwijl bij een libelle de achtervleugel breder wordt. Bovendien zijn Damselflies doorgaans kleiner en zwakker dan libelles

Dippen
Manier van vissen waarbij je vaak tussen bomen of struiken kruipt en je vlieg of nimph in het water laat zakken voor de neus van de vis.

Double Spey cast
Cast veelal toegepast met de dubbelhandige vliegvishengel. Deze cast wordt vaak gebruikt als een single spey cast te gevaarlijk wordt (zie Single Spey cast). Voordeel van de Single (en double) spey cast is dat je kunt werpen op plekken met bomen of een dam of dijk achter je.

Dragging
Het binnenhalen van de vlieg door te slepen en dus niet strippen.

E.F.F.A.
European Fly Fishing Association (Instructeurs certificering)

E.H.C.
Elk Hair Caddis (vlieg)

Emerger
Stadium waarbij een nymph of pupa aan het wateroppervlak is en veranderd in een vliegend insect. Term wordt ook wel begruikt voor droge vliegen die een verzwaard achterlijf hebben. Deze zal dus half op het water en half in het water zijn. Vandaar emerger wat vrij vertaald betekent "hij die boven komt"

Eenxtded body
Term die gebruikt wordt wanneer tijdens het binden van een vlieg het achterlijf los van de haak gebonden wordt en/of daar los bovenuit steekt (zie foto).

Hooked on the Fly | eenxtded body

 

F.F.
Fly Fishing

Gnat
Gnat is een verzamelnaam voor kleine insecten die lid zijn van de soort Diptera en met name van de subsoort Nematocera. De mannetjes houden zich op in grote groepen of zwermen en worden als zwerm ook wel "Ghost" genoemd.
De Gnat is een bekend bindpatroon zoals bijvoorbeeld de Black Gnat.

Hooked on the Fly | Gnat

 

G.R.H.E.
Gold Ribbed Hare's Ear (vlieg).

Hairstacker
Stuk bindgereedschap om vliegen mee te binden. In wezen is het een buisje geplaatst in een busje. Je laat hier bijvoorbeeld haren in zakken waardoor de uiteinden van de haren "uitgelijnd" worden.

Jiggen
Op en neer trekken.

L.A.
Staat voor Large Arbor. Grote as of spil op een reel. Staat vaak op de verpakking van een reel.

Lijn types
DT:    Double Taper
F:      Floating
FS:    Fast Sinking
I:       Intermediate
ND:   Neutral Density
S:     Sinking
SH:   Shooting Head
VFS: Very Fast Sinking
WF:  Weight Forward
Parachute cast
Worp waarbij je tijdens een overhead cast met korte lijn deze in de voorwaartse beweging af stopt zodat je lijn vanaf hoogte naar beneden dwarrelt als een soort parachute. Deze cast wordt gebruikt als je bijvoorbeeld een vis recht voor je neus ziet stijgen en je hem met een normale cast zou "over werpen".

P.M.D.
Pale Morning Dunn (vlieg).

P.T.N.
Pheasant Tail Nymph (nymph)

Pupa
Pupa (latijn: pupae of pupas) is hoe een insect genoemd wordt in zijn "pop" stadium. Dit stadium komt voor bij insecten die een complete metamorphose ondergaan (holometabolous insecten). De verschillende stadia zijn embryo, larve, pupa (of pop), imago.

Ruisvoorn
Latijnse naam: Scardinius erythrophthalmus. De minumum vangmaat voor een ruisvoorn is 15cm maar ze kunnen wel 45 cm groot worden. Hij behoort tot de familie van de karperachtigen en wordt ook wel rietvoorn genoemd.

Hooked on the Fly | ruisvoorn

 

S.A.
Staat voor Small Arbor. Kleine as of spil op een reel. Staat vaak op de verpakking van een reel.

Scud
Imitatie van een pissebed of kleine larve.

Single Spey cast
Cast veelal toegepast met de dubbelhandige vliegvishengel. Deze cast wordt vaak gebruikt bij een wind die stroom opwaarts staat. Voordeel van de Single ( en double ) spey cast is dat je kunt werpen op plekken met bomen of een dam of dijk achter je.

Skitters
Drijvende imitatie van een pluizige spinnensoort

S.L.T.L.
Onderschrift door vliegvissers vaak gebruikt bij e-mails en brieven. Staat voor "Straight Lines and Tight Loops". Bedoeld als groet.

Tapered leader
Tapered leaders worden doorgaans gemaakt van visdraad ( nylon ) en worden gebruikt om de dikte te overbruggen tussen de dikke gekleurde vliegenlijn en de dunne oog van de te presenteren vlieg. Tapered leaders zijn vaak knooploos en in diverse maten en diktes te krijgen. Meestal worden ze aangeduid met een X waarde zoals 4X, 5X enz.. Zie hieronder een tabel.

Waarde Dikte (inch) Dikte (cm) Trekkracht
0X 0.011 0.28 mm 10 Lb
1X 0.010 0.25 mm 9 Lb
2X 0.009 0.23 mm 8 Lb
3X 0.008 0.20 mm 6 Lb
4X 0.007 0.18 mm 5 Lb
5X 0.006 0.15 mm 4 Lb
6X 0.005 0.13 mm 3 Lb


Tailing loop

Probleem dat ontstaat bij het casten wanneer je vlieg en leader bij het terugkomen van een achterwaartse cast je vliegenlijn "haakt". Dit ontstaat wanneer bij de voor- en achterwaartse worp de lijn niet een baan aflegt van 180 graden

Terrestrials
Imitaties van mieren of torren

Triggeren
Het lokken of in gang zetten van de vis

Verhongerde worp
Een slecht afgemaakte cast waarbij de lijn zich niet of niet geheel strekt op het water.

V.N.V.
Vereniging Nederlands Vliegvissers

Voodoo cast

Hooked on the Fly | Voodoo cast

 

WF
Aanduiding die gebruikt wordt bij vliegenlijnen. WF staat voor Weight Forward met daarbij bijvoorbeeld nummer 6. Oftwel WF6. Dit is een weight forward lijn met maat AFTMA 6. De naam vind zijn oorsprong in het feit dat het eerste deel van de lijn zwaarder is en dus het werpen vergemakkelijkt.

Winde (Leuciscus Idus)
De winde, ook wel windvoorn of simpelweg wind genoemd behoort tot de familie van de karperachtige. Een Winde kan wel 80 cm groot worden en de minimale vangmaat is 30 cm.


 

Zalm
Latijnse naam : Salmo Salar
Pacifische zalmen vormen een geslacht binnen de familie van de zalmen. Deze zalmen hebben hun verspreidingsgebied in de Noord-Pacific. Soorten Pacifische zalmen : sockeye - chinook - coho - chum - roze/pink